Távközlés egyszerűen

Időről időre górcső alá vesszük a hazai távközlési piacot, ha valami újat vagy érdekeset találunk, azt postoljuk. És amit csak lehet, összehasonlítunk.

Friss topikok

Van-e korlátlan mobilnet?

2010.11.18. 20:01 - telko.hu

Címkék: korlátlan mobilnet

Visszatérő kérdés, hogy mennyire korlátlan a korlátlan mobilnet. Mindegyik szolgáltató kínál ilyen jelzővel ellátott csomagokat, azonban ezekről tudni kell, hogy a havi forgalmi limit elérése után jelentősen csökkentik a hozzáférés sávszélességét, általában 128 Kbit/s-re, a Telenor csak 32 Kbit/s-t enged. Ezekkel a csökkentett sávszélességekkel inkább csak e-mailezni, chatelni lehet, web böngészéssel csak kikapcsolt képletöltéssel vagy a tömörítést alkalmazó Opera böngészővel érdemes. Vannak olyan mobilnet csomagok is, melyek a havi limit elérése után nem korlátozzák a sebességet, azonban felette forgalmi díjat kell fizetni.

Posztunkban igyekszünk rövid áttekintést adni a szolgáltatók aktuális mobilnet kínálatáról, melynek végén említést teszünk néhány különleges csomagról is, ahol a korlátlan másképp korlátlan.
 

A legnagyobbak

Ezekkel az előfizetéses csomagokkal akár azt is megkockáztathatod, hogy vezetékes internet helyett használd őket, ha nem nézegetsz rendszeresen videókat, nem töltögetsz és nem vagy árérzékeny.

Telenor Internet Prémium - 45 GB 15+30 GB havi 8990 forintért
Ez már majdnem korlátlannak tekinthető. Összesen 45 Gigabájt forgalmazható havonta 8990 forintért, ez akár egy szolidabb power usernek is elegendő lehet. Ha bevállalod a 2 éves hűséget, akkor 6 hónapig féláron használhatod és még ingyenes modemet is kapsz hozzá. Azonban a forgalom napszakhoz kötött, 15 GB csak reggel héttől éjfélig, 30 GB pedig éjféltől reggel hétig használható fel. Ha elfogyott a havi kereted, 32 Kbit/s lassítással netezhetsz tovább, ami nagyjából a régi “fütyülős” modemek sebességének felel meg. 

T-Mobile Relaxnet XL - 14 GB havi 9400 forintért
A T-csoport legnagyobb mobilnet csomagjával bármilyen napszakban 14 GB fogyasztható havonta. Ha van vezetékes T-Home internet előfizetésed, az havi 2000 Ft kedvezményt jelent, vagyis akár havi 7400 forintból is megúszhatod. Hűségidő vállalással 2 hónapig további 50% kedvezmény is elérhető. Túlforgalmazásnál az elfogadható 128 Kbit/s-re lassítanak. Mobil előfizetéshez és külön SIM kártyával is megrendelhető. Arany vagy Platina kártyásoknak csak havi 6400 forint.

Vodafone Internet Nonstop - 8 GB havi 5990 forintért
Két év tarifahűség vállalással kaphatsz hozzá 1 forintért Androidos okostelefont vagy 3G modemet. Az adatmennyiség bármely napszakban felhasználható, a havi forgalmi korlát elérése után 128 Kbit/s a lassítás mértéke.
 

Havi négyezer alatt

Ha nem akarsz többet fizetni a mobilnetért, mint egy átlagos vezetékes szélessávért, az alábbi számlás csomagokból érdemes választani:

T-Mobile RelaxNet M - 3 GB havi 3990 forintért
Ha van Arany vagy Platina kártyád, vagy T-Home internet előfizetésed ezt megúszhatod havi 1990 forintból, és két éves hűséggel két hónapig féláron. Túlforgalmazásnál a lassítás 128 Kbit/s. Dominósoknak ugyanez Domino Net M csomagnév alatt fut, igaz ott lassítás helyett 10 forintot kell fizetni megabájtonként a plusz forgalom után. Mobil előfizetéshez és külön SIM kártyával is megrendelhető.

Telenor Internet Classic - 3 GB havi 3990 forintért
Két éves hűséggel 6 hónapig féláron használható szolgáltatás, a limit elérése után 32 Kbit/s-re lassítással.

Vodafone Internet Easy - 2 GB havi 2890 forintért
Két év tarifahűségért cserébe kaphatsz hozzá ajándék érintőképernyős okostelefont vagy 3G modemet. Az adatmennyiség bármely napszakban felhasználható, a havi forgalmi korlát elérése után 128 Kbit/s a lassítás mértéke. Két gigás korláttal azért már alaposan érdemes megválogatni a fogyasztásra szánt tartalmat.
 

Túl a limiteken, lassítás nélkül

Érdemes áttekinteni a szolgáltatók túlforgalmazási díjait is, melyeket az ilyen típusú csomagoknál kell fizetni a havi forgalmi korlát elérése felett. Előfizetéses konstrukcióban a legalacsonyabb díjat a Djuice kéri, 5000 forintért ad egy plusz gigabájtot, a Telenornál ugyanez 5850 az Internet Mini csomagnál, a T-Mobile-nál a legjobb ár 10 ezer Ft / GB, a Vodafone-nál viszont csak lassítás érhető el. Vagyis érdemesebb nagyobb forgalmú, vagy sávszélesség csökkentéssel ellátott csomagot venni, a megkepetések elkerülése érdekében.

Mindhárom szolgáltatónál megtalálhatóak a kártyás vagy havidíjas mobilhoz alaphelyzetben aktivált, csillagászati árú Start mobilnet csomagok, ezeknél egyetlen megabájtért 1200-1300 (!) forintot kell fizetni. "Szerencsére" havi 50 ezernél nem engedik tovább a számlálót, de azért érdemes vele vigyázni.
 

Hirtelen felindulásból

Ha csak átmenetileg vagy alkalomszerűen van szükséged mobilnetre, ezekből a kártyás mobilnet ajánlatokból érdemes választani, kiválóan megfelelnek karácsonyi ajándéknak is.

Djiuce Reload Net – 3900 Ft
A kezdőcsomag 500 MB forgalmat tartalmaz, felette 5 forint egy megabájt. 6990 forintért már modemet is kapunk hozzá. Vásárolhatók hozzá 45 napos adatfeltöltő csomagok:

 

 

T-Mobile Domino WEB – 2990 Ft
A kezdőcsomag 500 MB forgalmat tartalmaz. Felette sávos forgami díjakat kell fizetni a forgalmazott adatmennyiségtől függően, 30 napos mérési ciklusokban, mely a kártyád egyenlegéről kerül levonásra.

 

 

 

 

Vodafone Vitamax Instant Net – 1680 Ft
A kezdőcsomag megvásárlásával havi 50 MB-ot forgalmazhatsz, felette az alábbi sávos díjakat kell fizetni 30 napos ciklusokban. Modemmel együtt 6990 Ft, ugyanez Vodafone Webshopból csak 4990 Ft.

 

 

 


  

Végül néhány különlegesség

Találtunk néhány olyan csomagot, melyek újszerű megközelítéssel lettek kialakítva, megkülönböztetve a forgalom egyes típusait.

Vodafone Tweet - korlátlan Facebook, Twitter, Neptun és ETR elérés
Ha 26 éven aluli vagy, és nem tudsz Facebook vagy  Twitter nélkül létezni, ezt a csomagot neked találták ki. Havi 2500 forintért korlátlanul nyomhatod a social networkot és 20 forintos percdíjjal beszélhetsz. Azért ez nem rossz ajánlat. Egy ezressel drágábban havi 100 MB internet forgalmat is kapsz, felette lassítással.

Telenor Internet Flexi Plus - 10 GB havi 6490 forintért + korlátlan e-mail és web
Ezzel a csomaggal gyakorlatilag korlátlanul lehet internetezni, pontosabban képi és szöveges web tartalmat fogyasztani. Normál hétköznapi használat mellett ez a csomag mindenre elég és az ára is kedvezőnek mondható, talán ez ma az egyik legjobb ajánlat. Egyéb tartalom típusokból (pl. multimédia) havonta 10 GB fogyasztható, felette jön a szokásos 32 Kbit/s korlátozás. Két éves hűséggel fél évig 50% kedvezményt kaphatsz a havidíjból.

Az összes fenti mobilnet szolgáltatást, illetve a magyar távközlési piacon elérhető szinte valamennyi szolgáltatást részletesen összehasonlíthatod a telko.hu-n.

A bejegyzés trackback címe:

https://telko.blog.hu/api/trackback/id/tr732457889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

*rockstar* 2010.11.22. 15:15:06

Első! :) Egyébként sosem értettem, hogy külföldön miért lehet megoldani azt, amit nálunk sem...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.11.23. 09:05:57

"Vodafone Internet Nonstop - 8 GB havi 5990 forintért
Két év tarifahűség vállalással kaphatsz hozzá 1 forintért Androidos okostelefont vagy 3G modemet"

Na igen, ennek csak az a szépséghibája, hogy csak külön SIM kártyával érhető el, szóval az androidos telefonodon vagy netezel, vagy elérhető vagy... (mondjuk ez a másik, Internet Easy csomagra is igaz a Vodánál)

A'rpi 2010.11.23. 09:10:10

Es ebben hol az atb@szas:
www.vodafone.hu/lakossagi/internet/szamitogepen/feltoltokartyas-internet
???
ha jol ertem megveszem 1x es utana minden honapba 50mb forgalom ingyen orokke huseg minden nelkul?

nagybill 2010.11.23. 09:17:10

A cikk nem említi meg az alternatív szolgáltatókat, pedig vannak már páran: www.valtsvelunk.hu/mobilnet/12-honap/

mákosnudli 2010.11.23. 09:26:51

nekem telenor mobil netem van, totál korlátlan és 6000 Ft/hó. Ellenben szinte csak BP-en tudom használni, lefedettség ide vagy oda.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2010.11.23. 09:41:46

@A'rpi: Örökké csak akkor, ha évente fel töltöd, mint minden vitamaxot.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2010.11.23. 09:54:22

A baj az, hogy van egy csomó lehetőség, amit a neten nem, vagy csak nagyon eldugva publikálnak. A vodának pl. van olyan csomagja, ami meglévő előfizetés és hülyeségnyilatkozat nélkül, feltöltőkártyával havi 5 giga 5000 Ft-ért. Plusz a modem egyszeri megvásárlása.

farkamatvakarva 2010.11.23. 10:02:38

ki az a hülye, aki mobilinternetet használ? ennyiért van normális sebességű net, ha meg viszem magammal, akkor keresek wifit, vonaton, buszon eszembe nem jutna netezni

kaboca36 2010.11.23. 10:04:41

Ezzel szemben az USA-ban az iPhone megjelenésekor eltörölték a forgalom alapú internetet és egységesen 15 dolcsi a NET. Ami egy órai keresett még a csóróknak is.

Az EUs telefon társaságok még nem jöttek rá hogy ha van 5 millió internetes egy minimális fix áron az több mintha a fél milliós mostani internet használot probálják meg tulszámlázni.

Most sem használom az iPhonomat pedig hiányzik és sokszor jol jönne. Kis hazánkban pedig ingyen WiFi is csak korlátozott helyen elérhetö ami nagy lemaradás mert as cégeknek kis befektetés lenne viszont igencsak vendég hivogató hatása van.

hobbigyuros · http://testepitoedzesnaplo.blog.hu 2010.11.23. 10:07:44

Szerintem nem teljes a lista, az én mobilnetem a Telenornál 5500ft/hó és ténylegesen korlátlan. Persze, Torrent nincs(max 10kb/s) , de nincs is rá szükségem.

kaboca36 2010.11.23. 10:09:01

elég ha csak egy cimet vagy céget keressel okostoni és máris az interneten vagy.

Mi van ha meglátsz valamit amiröl azt hiszed jó vétel,de elötte leakarod csekolni hogy megéri-e??

Mi van ha a GPS-t használnád??

Mi van ha csak összefutsz valakivel is megakarsz mutatni valamit a youtube-on??

és még ezer más okbol használhatod a nettet

HAHO 2010 van!!!

one_away 2010.11.23. 10:10:54

@kaboca36: azért már kezdenek ébredezni, nekem Németországban havi 15 ojró teljesen korlátlan (se idő se mennyiség) az Eplusnál.

Háta Más · http://www.artcharacter.hu 2010.11.23. 10:17:19

@farkamatvakarva: Ha valaki pl. idejön külföldről 3 hétre és leginkább olyan helyen tartózkodik, ahol nincs wifi... Nemcsak azok a dolgok léteznek, amit a billentyűzeted mellől látsz. Kelj fel, nézz ki az ablakon: ott a világ.

maccoy 2010.11.23. 10:17:50

@farkamatvakarva: például az, aki olyan helyen lakik, ahol nincs kábel, és a vezetékes pedig drágább, mert telefont is kell mellé fizetni...

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2010.11.23. 10:42:35

@Lrdx: Azt meg hogy? Ha mondjuk a villamoson ülve, az androidos telefonomon akarok netezni, akkor viszek magammal még egy androidos telefont, ami modemként funkcionál? (végülis nem rossz ötlet, venni 1 Ft-ért valami Huawei vackot, de azért mégsem túl praktikus megoldás)

telko.hu · http://www.telko.hu 2010.11.23. 10:49:08

@nagybill: Azokat külön nem lehet megvásárolni, csak más vezetékes szolgáltatásokkal együtt.

ggaborx 2010.11.23. 10:52:28

Ha senkise venne mobilnetet, akkor lehet jobb ajánlatokkal álnának elő itt is. Amíg ezekre a szarokra is van kereslet és az emberek vidáman fizetnek 8-15 GB limitért, botrányos lefedettség mellett 8-10 ezer forintot, addig további fejlődésre nem számítok.

vemalsar · http://freealternativegames.blogspot.com/ 2010.11.23. 11:22:56

A 32 kbit / sec korlátozás gyakorlatilag alulról súrolja a használhatatlan kategóriát. Már a 128 kbit / sec is nagyon lassú a mai "modern" (vagy helyesebben flash-ekkel és videókkal agyonterhelt) oldalak esetén. Egyébként hasznos csomagok annak, aki nincs helyhez kötve és nem akar kóbor-wifi-szerencselovag lenni.

plimplim 2010.11.23. 11:51:59

Egy szó mint száz, drága mindegyik...

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2010.11.23. 12:55:41

1GB-t használok naponta, ezért pár nap után 32 kbit/sec a sebességem! Igen, ilyenkor a hajamat tépem.
A hazai árakat a szolgáltatás sebességéhez viszonyítva drágának találom. Külföldön korlátlan 16 Mbit/s-ot adnak 7600 Ft-ért és 6 Mbit/s-ot 6000 Ft-ért.

Acsabi44 2010.11.23. 13:16:01

???
Nekem Telenor mobilnetem van, adatforgalom mennyiségét tekintve tényleg korlátlan, ellenben ha két nap alatt 2GB-nál többet csinálok, akkor aznap éjfélig leveszik a sebességet. (netezni még így is lehet, youtube-ra várni nem érdemes). Állítólag ezt sem azért hogy korlátozzanak, hanem hogy ne foglaljak annyi sávszélességet.
Asszem 60GB körül volt a havi max, amit összehoztam vele.
Havi 5990 jó magyar pénzbe fáj.
Gyakorlatilag csak Budapesten tudom használni, Szeged közepén nem talált jelet, ugyanott a Vodafone hasított.

gabest1 2010.11.23. 13:35:13

Amíg a skype olcsóbb, addig nem lesz korlátlan soha semmi.

4TUN3 2010.11.23. 14:26:19

Telenor Internet Flexi, 5490Ft/hó, szinte éjjel-nappal lógok rajta, tényleg csak akkor lassul (csak a videoletöltés) átmenetileg, ha sokat Youtube-ozok, egyébként korlátlan.
A korábbi hozzászólókkal ellentétben nekem nincs bajom az elérhetöségével. A munkám miatt szinte folyamatosan úton vagyok, az ország majdnem minden szegletében használtam már, szinte mindenhol HSDPA.
Igaz, hogy nem USB stick-el, hanem egy Globetrotter PCI Express kártyával használom.
A hétvégén a Szigetközben tanyáztunk, a seggem átlógott Szlovákiába, de ott is megbízhatóan ment, a többiek el sem akarták hinni, hogy mobilnet. :P

4TUN3 2010.11.23. 14:31:09

+valami:
persze nem érdemes a sebességet mondjuk egy 20/20MBit-es csomaggal összehasonlítgatni. De próbáld meg az üvegszálas kábelt magaddal cipelni...

Andreas2 2010.11.23. 15:07:11

A Telenor Internet Flexi csomaghoz előfizetőként csak annyit tennék hozzá, hogy a Torrent mellett az FTP is a nem támogatott forgalomtípusba tartozik, vagyis folyamatosan vonatkozik rá a 32/32 kbps sebességlimit. Ezt csak azért jegyeztem meg, mert előfordulhat hogy valakinek a munkájához szüksége van FTP-re és csak előfizetés után jön rá, hogy egy 20 MB-os fájl átvitele 1 óráig tart.

odamondó 2010.11.23. 21:16:29

nemtom a blogoló mit csinál a telefonján de nekem 1Gigás lassítós csomagom van és bőven elég... sőt... ha elérem a 300megát már király vagyok.

Freei Feri 2010.12.30. 11:56:44

Sziasztok, én csak érdekességként próbáltam a most meglevő előfizumat összehasonlítani a többiek kínálatával, de azt, amire én fizettem elő sehol nem találtam. itt a leírása: www.digikabel.hu/orszagos_akcio

1 évig havi 3e ft-ért:

80 tv csatorna, 80/25 megabites kábeles internet, és telefon vonalas hívása 3,75 ft, mobil 25 forint.

szóval asszem mégse teljes a szolgáltatás leírásotok..

Pálmai Zoltán · https://film.indavideo.hu/video/f_Erzekek_iskolaja?pid=300359 2012.12.28. 09:17:03

Ez valóban gáz, amit itt olvasok a mobil internettel kapcsolatban.
És amúgy mi a helyzet a vezetékes korlátlan internettel?
süti beállítások módosítása